Svátky
Masopustní neděle
Hlavní masopustní zábava začínala o „masopustní neděli“
bohatým obědem a hodováním. Na stole nemohly chybět takové dobroty jako husa,
kachna, vepřové maso, ale také tzv. boží milosti, klobásy a slanina
a pochopitelně ani pálenka, neboť tím vším byli obdarováváni tzv. obchůzkáři.
A pokud byla v tomto období třeskutá zima, vhod přišla i teplá zhřívanice
(nápoj připravený z lihoviny a bylin). Nezbytnou součástí masopustního
jídelníčku byly opět koblihy smažené na másle. Oběd ale netrvával příliš dlouho,
protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se začalo tancovat
už přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána.
Nezapomínalo se ale ani na ty, kteří se oslav masopustu neúčastnili.
Těm se posílala bohatá výslužka. V Čechách zvaná zabijačka a na Moravě šperky.
Výslužka většinou obsahovala huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky.
Maspoustní veselí si v součastnosti můžete užít například v
kouřimském skanzenu, kde mají oslavy Masopustu
již dlouhou tradici.
Čerpáno z www.klub.slovniky.cz
|